installatie van wordpress op je lokale systeem
WordPress lokaal installeren in 5 stappen

Een website maken met WordPress is makkelijk, tenminste, als je niets doet buiten de WordPress installatie en een thema er op installeert. Hiervoor heb je geen programmeerkennis nodig, en je kan dan meestal volstaan met één versie van je website, bij je provider.

Maar toch. Stel nu dat je iets wilt veranderen aan je site. Een nieuw thema, een ander logo, zoiets. Maak je een foutje, dan ligt je site eruit.

Dat kan natuurlijk beter. En veiliger.

De oplossing is om een development versie van je website te bouwen op je eigen laptop/desktop. Dat lijkt misschien lastig, maar dat is het niet.

 1. Installeer MAMP.

  Hiermee kan je een lokale server instellen waarop je website gaat draaien.

 2. Maak een database aan

  Start hiervoor Mamp, ga naar phpmyadmin/databases, vul een naam in en klik “create” (kies utf-general-ci)

 3. Maak een folder voor je website aan

  Open de folder MAMP/htdocs, en maak een folder aan, bijvoorbeeld “mijnwebsite”

 4. Installeer je CMS

  Zet WordPress of Drupal in deze folder. Voor dit artikel ga ik even uit van WordPress. Ga in je browser naar localhost/mijnwebsite. De wordpress installatie start nu. Gebruik de databasenaam die je hebt opgegeven bij stap 2, met als gebruiker een gebruiker die je hebt gedefinieerd bij phpmyadmin/users. Heb je dit niet gedaan dan werkt username root met je computerwachtwoord ook. Dit is echter niet aan te raden.

Klaar! Eigenlijk eenvoudig dus. Blijft nog wel de vraag hoe je dit overzet naar de server. Dat zal ik in het volgende artikel uit de doeken doen.