really simple ssl plugin
Really simple ssl plugin op bijna 100 sites actief

Update: inmiddels al weer ruim boven de 200!

Leuk, mijn really simple ssl plugin (https://wordpress.org/plugins/really-simple-ssl/) is nu op bijna 100 sites actief. Deze plugin is eigenlijk toevallig ontstaan. Een website waar ik aan werkte bleek de resources op de server nogal zwaar te belasten. Nader onderzoek wees uit dat de https plugin van WordPress, die gebruikt werd om de site ssl vriendelijk te maken, hiervoor deels verantwoordelijk was. Deze plugin heeft erg veel mogelijkheden: je kan bijvoorbeeld per pagina https aan of uitzetten, maar er kan nog veel meer. Zoveel, dat de grote hoeveelheid mogelijkheden je bijna gaan duizelen. Daar komt bij dat de plugin dus blijkbaar ook nogal een zwaargewicht is, in termen van server resources.

Wat is eigenlijk de functie van een WordPress SSL plugin?

Ik zie een ontwikkeling waarin steeds meer websites standaard ssl beveiligd worden. Het feit dat Google ssl beveiligde websites hoger laat ranken zal dit proces alleen maar versnellen. Zo bezien is er eigenlijk helemaal geen optie nodig om je site deels over https te laten lopen. Zet je site helemaal op https. Dat ziet er professioneel uit, is goed voor je beveiliging, voor je seo, en we kunnen meteen heel wat opties uit onze gewenste plugin schrappen. Er zijn dan eigenlijk nog maar twee dingen dien een WordPress ssl plugin hoeft te doen: zorgen dat bezoekers die via een niet https:// link op je site komen automatisch doorgestuurd worden naar de beveiligde link, en zorgen dat er geen interne links meer zin waar https in zit.

Deze functionaliteit is eigenlijk heel overzichtelijk. En ziedaar de really simple ssl plugin: een gestroomlijnde plugin die niets anders doet dan checken of het basis-url over https loopt, en zo ja, alle bezoekers omleidt naar https, en alle interne links die nog niet https zijn vervangt door http.