hamburger icon in responsive websites
Mobiele menu icoon wordt niet altijd begrepen

Wordt het mobiele menu icoon dat gebruikt wordt in mobiele menu’s, ook wel “hamburger icon” genoemd, door iedereen even goed begrepen? Tot nog toe ging ik daar vanuit, vooral omdat het inmiddels een algemeen geaccepteerde standaard is om het menu bij mobiele websites in onder te brengen. Uit een onderzoek door conversionxl.com blijkt echter dat dit symbool in de meest basic versie nadelige effecten heeft op de conversie.

Een onduidelijk symbool

Als je er goed over nadenkt is het symbool ook alleen te begrijpen met voorkennis. En dat mag je natuurlijk niet veronderstellen bij je publiek.

Omdat tegenwoordig 60% van de websitebezoekers mobiel of tablet surft, is dit een interessant ontwerpgegeven.

6% conversieverhoging mogelijk met kleine aanpassing

Uit het onderzoek bleek dat als aan het logo het woord “menu” wordt toegevoegd, de conversie 4,5% steeg. Werd het icoon ook nog in een felle, afwijkende kleur gezet, dan steeg de conversie tot 6%.

Omdat het vrij eenvoudig is om aan het menu-icoon de tekst “menu” toe te voegen raad ik dat aan iedereen aan. Of je ook de kleur aanpast, zodat het beter contrasteert, hangt natuurlijk erg samen met het grafische ontwerp van je website. Mocht je nog in dat stadium zitten dan is het aan te raden hier over na te denken.

Bij een recent ontworpen website heb ik gekozen voor alleen de tekst toevoeging, met een verder heel rustige menubalk. beter te begrijpen mobiel menu