Ithemes backup functie veroorzaakt fatal out of memory error

iThemes security is een goede plugin, dat staat buiten kijf, maar deze week heeft de backup functie me heel wat uurtjes hoofdpijn gekost.

Een website van een klant begon plotseling op onverwachte momenten Fatal memory errors te genereren. Dat heb ik wel eerder gezien: meestal is er een plugin die erg veel geheugen inneemt, of het geheugen staat erg krap ingesteld. Na alle code doorgeploegd te hebben hadden we nog niets gevonden. Plugins uitschakelen hielp ook niet. Er moest iets gebeuren, dus zijn we gaan testen op een aparte testomgeving. Maar…. Daar was niets aan de hand!

Het enige verschil was eigenlijk het aantal posts op de testomgeving, dat was veel kleiner. Maar codetechnisch waren er eigenlijk geen problemen te vinden.

Weer verder zoeken op internet. Een memoryleak leek uitgesloten. Sinds php 5.5 en 5.6 wordt dit allemaal voor je afgehandeld. Dus wat dan?

Toevallig stuitte ik op een thread op het iThemes support forum, dat de backup functie van ithemes security de volledige database in het geheugen schijnt te laden. Dat gaat prima bij kleinere databases. Maar als je database uit richting de 10 000 posts bestaat, kan dit een probleem worden. Uitgezet, en…. opgelost! Ik vind het nog steeds vreemd dat een backup functie die 1x per dag zou moeten draaien de hele site de hele dag plat legt, maar feit is dat het probleem is opgelost.

Kortom, heb jij onverklaarbare fatal error out of memory errors, een grote database, en iThemes met backup functie ingeschakeld, probeer die dan eens uit te zetten.